Abuzurile la declansarea executarilor silite vor fi eliminate

Foto: Stuart Miles/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Stuart Miles/ FreeDigitalPhotos.net

Guvernul elimina abuzurile ce pot sa apara la declansarea executarii silite, aceasta procedura urmand sa fie incuviintata de instantele de judecata si nu de executorii judecatoresti.

Procedura de executare silita a fost modificata de catre guvern, printr-o ordonanta de urgenta. Aceasta prevede ca cererea de executare silita va fi incuviintata de catre instantele judecatoresti. In acest mod, se asigura ca debitorii executati silit au dreptul la un proces echitabil.

Decizia guvernului vine la putin timp dupa ce Curtea Constitutionala a hotarat ca actuala procedura este neconstitutionala.

Bancile au detinut controlul asupra executarilor silite

In 2014, Codul de Procedura Civila a fost modificat pentru a permite ca incuviintarea executarii silite sa nu mai fie decisa de catre instante, ci de executorii judecatoresti.

Aceasta schimbare a facut ca debitorii sa fie la cheremul bancilor. Acestea puteau cere executorilor judecatoresti sa investeasca cu titlu executoriu un contract de credit garantat cu ipoteca. Ulterior, tot executorii incuviintau inceperea executarii silite.

“Incuviintarea executarii silite are semnificatia apelarii la forta de constrangere a statului in sensul punerii in executare silita a titlului executoriu, debitorul obligatiei suportant astfel in mod direct consecintele acestei operatiuni”, se arata in motivarea curtii.

In cazul in care debitorul dorea sa faca o contestatie, el nu mai putea opri executarea silita. Contestatia era analizata de instanta abia dupa ce executarea silita se finaliza. In acest caz, insa, abuzurile bancilor nu mai putea fi remediate.

“Interventia instantei judecatoresti nu se poate realiza ex post, eventual pe calea solutionarii unei contestatii la executare […] intrucat hotararea acesteia nu poate nici inlatura si nici acoperi viciul de neconstitutionalitate al actului care a declansat executarea silita”, motiveaza Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Totodata, curtea arata ca executorul il reprezinta pe creditor in procesul de executare silita. Chiar daca onorariul sau este achitat de catre debitor, suma este avansata de creditor. Astfel, executorul nu este impartial.

Un cadou pentru banci de la PSD

Modificarea procedurii in 2014 a fost justificata prin cresterea volumului de activitate al instantelor, ca urmare a numarului mare de cereri de executare silite.

Codul de Procedura Civila a fost modificat prin legea nr. 138/2014, initiata pe 17 septembrie 2014 de un grup de deputati PSD si aprobata de Parlamant in regim de urgenta. Actul a fost publicat in Monitorul Oficial pe 16 octombrie 2014.

Prin avizul dat, guvernul Ponta a sustinut aceasta initiativa legislativa si a cerut dezbaterea proiectului in procedura de urgenta.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult