7 schimbari importante in garantarea depozitelor bancare

Foto: Danilo Rizzuti/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Danilo Rizzuti/ FreeDigitalPhotos.net

Mecanismul de garantare a depozitelor bancare s-a schimbat din decembrie 2015, consumatorii beneficiind de noi avantaje. Expertul Banilor iti arata cele mai importante schimbari.

Din 14 decembrie 2015, a intrat in vigoare Legea nr. 311/2015 cu privire la garantarea depozitelor. Aceasta transpune pe plan national prevederile Directivei 2014/49/CE.

Expertul Banilor iti prezinte cele mai importante schimbari aduse de aceasta lege pentru deponenti.

1

Compensatiile se platesc in 7 zile

Termenul de plata al compensatiilor se reduce de la 20 zile la 7 zile, din momentul in care depozitul a devenit indisponibil.

Un depozit este considerat ca fiind indisponibil atunci cand din punct de vedere legal si contractual, banca este obligata sa restituie banii deponentului, dar depozitul nu poate fi platit.

In acest mod, consumatorii vor fi afectati intr-o masura mai mica de falimentul unei banci, deorece isi vor recupera banii mai repede.

Plata compensatiilor trebuie efectuata fara sa fie necesara o cerere in acest sens catre fondul de garantare de catre deponent.

2

Depozite cu plafon de garantare suplimentar

Noua lege prevede ca in anumite cazuri, deponentii beneficiaza de garantii suplimentare pentru sumele depuse la banci.
 
Depozitele de mai jos sunt garantate temporar, pe o perioada de 12 luni, de la data depunerii banilor la banca:

  • depozitele care rezulta din tranzactii imobiliare referitoare la bunuri imobile cu destinatie locativa;
  • depozite rezultate din evenimentul pensionarii, disponibilizarii, din situatia de invaliditate sau deces a deponentului;
  • depozite rezultate din incasarea unor indemnizatii de asigurare sau a unor compensatii pentru daune rezultate din infractiuni sau pentru condamnari pe nedrept.

In celelalte cazuri, plafonul de garantare este de 100.000 euro pentru sumele depuse de un deponent la fiecare institutie de credit.

3

Compensatii mai usor de incasat de la bancile straine

Legea usureaza cu mult efortul deponentilor atunci cand au de primit compensatii pentru depozitele constituite la sucursalele din Romania ale bancilor straine (din alte state membre ale UE).

Unele banci – cum este ING Bank – functioneaza in Romania, in baza pasaportului european. Ele sunt autorizate intr-un alt stat membru si desfasoara activitati in Romania prin intermediul unor sucursale.

Depozitele constituite la aceste banci sunt garantate in tara de origine. Avand in vedere ca directiva europeana se aplica in toata UE, deponentii au aceleasi drepturi.

Pana acum, era insa mai dificila plata compensatiilor in caz de faliment, deoarece conusmatorii nu stiau limba tarii de origine a bancii, unde se plateau compensatiile.

Noua lege prevede ca plata compensatiilor se va face tot in Romania de catre Fondul de Garantare al Depozitelor in Sistem Bancar. Schemele de garantare dintre statele membre vor coopera in astfel de situatii, astfel ca pentru deponenti nu va mai exista niciun diferenta in ceea ce priveste procedura de recuperare a banilor.

4

Persoanele fizice cu statut special au depozitele garantate

Vechea legea prevedea ca anumite persoane fizice nu beneficiaza de garantarea depozitelor. Erau excluse depozitele efectuate de conducerea institutiei de credit (administratori, directori, membri ai consiliului de administrare), auditori, actionari semnificativi.

Aceeasi restrictie era aplicata si pentru persoanele cu statut similar in cadrul altor societati din grupul institutiei de credit.

In plus, legea extindea aceasta restrictie si pentru membrii familiilor acestor persoane, respectiv sot/sotie, rudele si afinii de gradul intai.

Noua lege a eliminat toate aceste restrictii, astfel ca si depozitelor persoanelor fizice de mai sus sunt acum garantate.

5

Depozitele companiilor sunt garantate

Noua lege include in sfera de garantare toate depozitelor constituite la banci de companii. Anterior, erau garantate doar depozitele microintreprinderilor si IMM-urilor.

Raman mai departe negarantate doar depozitele constituite la banci de catre institutiile financiare (fonduri de pensii, societati de investitii, asiguratori,  institutii de credit) si autoritati publice.

6

Deponentii vor fi mai bine informati

Noua lege obliga bancile sa informeze mai bine deponentii cu privire la protectia de care beneficiaza economiile lor la banca.

Inainte de efectuarea oricarui depozit, bancile sunt obligate sa prezinte clientului un formular special, unde se precizeaza, printre altele:

  • institutia care garanteaza depozitele
  • plafonul de garantare
  • modul de plata al copmpensatiilor
7

Soldul creditului nu se scade din compensatie

Anterior, fondul de garantare putea compensa depozitele unui consumator cu datoriile avute la banca. Astfel, daca aveai un credit de 30.000 lei si depozite de 10.000 lei la aceeasi banca, fondul de garantarea nu platea nicio compensatie si reducea soldul creditului la 20.000 lei.

Noua lege elimina aceste situatii si permite compensarea depozitelor doar cu sumele exigibile pana la acea data (respectiv ratele de achitat pana in momentul indisponibilizarii depozitului).

Astfel, deponentul isi recupereaza acum economiile si nu mai este fortat sa accepte rambursarea anticipata a creditului, ca metoda alternativa de compensare.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

2 Comentarii
  • Tbi bank e garantatA in 2017, daca da de ce.nu apare in lista bancilor garantate? Ce riscuri exista in caz de faliment, plata compensatiei se va face tot in Romania de fgdb sau de catre cine?

    • TBI Bank Romania este o sucursala a unei banci din Bulgaria, iar depozitele sunt garantate de fondul de garantare din Bulgaria.

Comentariile sunt inchise.