7 motive pentru care Iohannis a respins darea in plata

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Presedintele Iohannis a retrimis legea privind darea in plata in Paralament pentru a fi reexaminata. Expertul Banilor va prezinta principalele 7 motive pentru care presedintele s-a opus acestei legi.

1

Stingerea creantei la data notificarii

Legea adoptata de Parlament prevede ca darea in plata se efectueaza printr-o notificare autentificata la nota. Datoria fata de banca se stinge in momentul comunicatii acestei notificari.

Presedintia atrage atentia ca data comunicarii poate fi diferita de data primirii notificarii, astfel ca pot sa apara situatii cand creditorul nu are cunostinta de decizia consumatorului. Din acest motiv, legea ar trebui sa faca referire la data notificarii.

2

Suspendarea executarii silite

Dupa notificarea bancii, legea prevede ca se stinge dreptul creditorilor de a se indrepta impotriva clientului si a codebitorilor. Presedintia arata ca legea prevede ca banca are posibilitatea sa conteste aceasta procedura. Iar daca aceasta contestatie se admite, atunci banca ar trebui sa poata relua procedurile de executare silita.

Prin urmare, legea trebuie sa prevada suspendarea si nu stingerea dreptului creditorilor de a urmari mai departe recuperarea datoriilor.
 

3

Girantii nu trebuie sa initieze procedura de dare in plata

Legea da dreptul girantilor sa solicite procedura privind darea in plata. Acest lucru poate pune in dificultate un consumator care doreste mai departe sa achite ratele la credit. El isi poate pierde bunurile ipotecate, din cauza girantului.

In acest context, Presedintia cere ca debitorul de buna-credinta sa aiba dreptul de a se opune procedurii initiate de garantul sau.

4

Detaliarea derogarilor de la Codul Civil

Legea adoptata de Parlament precizeaza ca prevederile acesteia contin derogari de la Codul Civil, fara sa precizeze exact articolele din Cod care nu se mai aplica.

Presedintia atrage atentia ca acest lucru poate crea dificultati in aplicarea regulilor referitoare la transmiterea dreptului de proprietate si stingerea obligatiilor, cum ar fi starea bunurilor la momentul transmiterii, situatia datoriilor locative si a taxelor catre stat datorate de proprietar, obligatia de a raspunde pentru vicii, etc.

5

Stabilirea unor criterii de eligibilitate pentru datornici

Presedintia semnaleaza ca legea da dreptul oricarei persoane sa apeleze la darea in plata,  fara sa fie avuta in vedere vreo conditie obiectiva cu privire la situatia debitorului.

In lipsa acestora, “darea in plata urmeaza a se aplica oricarei persoane, indiferent de venituri si indiferent daca rambursarea creditului ii creeaza dificultati sau nu, oricarui tip de imobil dobandit prin credit ipotecar, fie ca este vorba de unul cu destinatie de locuinta sau nu si independent de situatia locativa a debitorului, indiferent daca locuieste efectiv in imobilul ipotecar sau nu, fie ca detine sau nu alte solutii locative”, se arata in comunicatul de presa.

Iohannis spune ca solutia oferita de lege pare inechitabila pentru banca, in cazul in care datornicul ar mai detine si alte bunuri imobile sau chiar bunuri mobile de o valoare insemnata.

6

Aplicarea procedurii la creditele Prima Casa

Presedintia cere clarificari cu privire la modul cum se va aplica procedura darii in plata la creditele Prima Casa. Aici legea interzice instrainarea locuintei in primii 5 ani de contract.

In cererea de reexaminare se solicita ca legea sa prevada daca aceste prevederi sunt abrogate sau sunt mentinute, avand in vedere caracterul lor specific.

7

Corelarea legii cu procedura de faliment personal

Legea privind insolventa persoanelor fizice stabileste ca liberarea de datorii poate fi posibila dupa stabilirea starii de insolventa. Aceasta lege face referire si la darea in plata, unde prevede ca debitorul beneficiaza de dreptul de a locui 6 luni in imobilul predat bancii, prin achitarea unei chirii.

In cazul in care imobilul nu poate fi valorificat timp de 2 ani, atunci legea insolventei persoanelor fizice reglementeaza darea in plata speciala, procedura prin care o parte din datorie se stinge prin transferul dreptului de proprietate catre banca.

Presedintia solicita ca prevederile noii legi sa fie corelate cu cele din legea insolventei persoanelor fizice.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult