4 mituri legate de investitiile in aur

Foto: Salvatore Vuono/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Salvatore Vuono/ FreeDigitalPhotos.net

Investitiile in aur sunt prezentate deseori ca avand diverse beneficii, fara ca acestea sa fie testate. Expertul Banilor va prezinta 4 mituri legate de investitiile in aur.

In jurul aurului, s-au creat diverse clisee care scot in evidenta avantajele unei astfel de investitii.

De exemplu, pe site-ul BCR, aflam ca aurul confera independenta, este un activ de rezerva care se recomanda pe termen lung, este una dintre cele mai sigure forme de pastrare a averilor, ofera stabilitate unui portofoliu de investitii si este o investitie lichida.

O alta banca ce promoveaza acest produs de investitie – Piraeus Bank – recomanda aurul atat pentru siguranta si diversificare, dar si pentru potentialul de castig.

Expertul Banilor va prezinta in ce masura aceste avantaje s-au confirmat in realitate, cu ajutorul unui studiu realizat de 2 economisti americani, denumit “Dilema aurului”.
 

1

  Aurul nu te protejeaza impotriva inflatiei

Una dintre cele mai populare credinte este ca aurul te ajuta sa-ti pastrezi valoarea banilor. Studiul compara evolutia preturilor in Statele Unite in perioada 1975-2012 si gaseste ca pretul aurului nu a tinut pasul intotdeauna cu inflatia. In anumite perioade, pretul aurului a scazut, iar inflatia a fost pozitiva.

Studiul concluzioneaza ca in conditii economice normale, aurul nu te ajuta sa-ti pastrezi valoarea banilor. Doar pe termene foarte lungi, aurul isi pastreaza valoarea. Dar prin termene foarte lungi, studiul se refera la o perioada de 100 ani, ceea ce probabil nu este tocmai ceea ce cauta un investitor.

2

  Aurul nu te protejeaza impotriva deprecierii valutare

O alta credinta populara este ca aurul tine pasul cu deprecierea cursului de schimb. Daca leul scade fata de dolar cu 10%, atunci pretul aurului in lei ar trebui sa creasca cu 10%.

Studiul analizeaza evolutia pretului aurului comparativ cu ratele de schimb ale dolarului fata de 7 valute forte. Datele au aratat ca pretul aurului este evolueaza independent de fluctuatiile valutare.
 
Pretul aurului (exprimat in diverse valute) are o evolutie similara, fiind astfel putin probabil ca evolutiile valutare sa influenteze pretul aurului. Prin urmare, nu conta pe aur pentru a te proteja impotriva deprecierii cursului de schimb.

3

  Aurul nu confera stabilitate unui portofoliu

Daca bursa scade, detinerea aurului in portofoliu ar trebui sa confere investitorilor stabilitate. Datele empirice arata insa ca acest lucru nu se intampla mereu.

Studiul analizeaza randamentele lunare ale bursei americane si randamentul aurului in perioada 1975-2012. In 17% din cazuri s-a gasit ca piata bursiera si aurul au generat simultan randamente negative. Doar in 20% din cazuri, aurul a crescut cand bursa a fost pe pierdere.

Prin urmare, aurul nu garanteaza ca un portofoliu de investitii va deveni mai stabil. Pretul aurului are o corelatie foarte slaba cu pretul actiunilor si al titlurilor de stat, dar aceasta corelatie nu este una stabila. Uneori, se mentine, alteori nu.

4

  Aurul nu este un bun activ de rezerva
 
Utilizarea aurului ca activ de rezerva este unul dintre cele mai raspandite avantaje ale acestor investitii. Prin activ de rezerva se intelege o investitie care isi mentine valoarea chiar si in perioade economice cu turbulente ridicate.

Un exemplu in care aurul ar trebui sa ofere protectie ar fi in conditii de hiperinflatie, cand preturile cresc foarte rapid. Nici atunci insa aurul nu garateaza investitorilor mentinerea puterii de cumparare.

In perioada 1980-2000, rata medie a inflatiei a fost in Brazilia de 250% pe an.  In aceasta perioada, moneda nationala a fost redenumita si devalorizata in repetate randuri, iar pretul aurului a crescut foarte mult. Chiar si asa, aurul nu a tinut pasul cu inflatia, iar pretul real al aurului a scazut cu 70% intre 1980 si 2000.
 
Un investitor care ar fi utilizat aurul ca activ de rezerva ar fi pierdut in cazul de mai sus 70% din avere.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult